SAAB
96
SPORT
Replika

1962

Saab Sport var en specialmodell av Saab 96 som lanserades 1962 som ersättning för Saab GT750.

Det här var första gången Saabs gran turismo-vagn såldes i Sverige eftersom GT750:n aldrig sålts i Sverige den officiella vägen. Den hade samma kaross som Saab 96 men annorlunda inredning och utrustning. På utsidan var skillnaden gentemot standard-96:an de dubbla kromränderna längs karossens nederdel, extraljusen och de annorlunda navkapslarna. Motorn var en 841 kubikcentimeters trecylindrig tvåtaktsmotor med en Solex-förgasare per cylinder som gav 52 hästkrafter. Motorn smordes via en separat oljetank, vilket innebar att man inte manuellt behövde blanda olja i bensinen (som på standardmodellen). Växellådan hade fyra växlar. Saab Sport hade också skivbromsar fram, något som var ovanligt vid tiden. Fälgarna var fyrbultade istället för fembultade som på standard-96:an.

På bland annat USA-marknaden kallades vagnen GT850 (analogt med den tidigare 750:n), men efter Saabs framgångar i Monte Carlo-rallyt byttes beteckningen till Monte Carlo 850 fr o m 1964.

Sport-modellen förändrades parallellt med vanliga Saab 96. Noterbart är att den trimmade motorn försvann i och med fyrtaktsmotorns intåg till årsmodell 1967. Modellen kallades nu Monte Carlo V4 och skilde sig endast åt från standardmodellen i utrustningshänseende.

Vårt exemplar är en fin SAAB 96 som byggts om till en Sport-Replika i Rallyutförande. Under huven finner man 53 pigga hästar och kupén är utrustad med rullbur. Just detta exemplar med spännande ägarhistorik är från 1962, lackerad i färgen ”Ishavsblå”. Bilen kommer komplett med vagnbok och FIA-Pass. Vilket gör bilen redo för rafflande rallytävlingar.

PRIS: *SÅLD

Vi erbjuder finansiering av detta fordon. Läs mer om våra finansieringsalternativ här.

*Vi gör allt vi kan för att lämna så korrekta uppgifter som möjligt om våra bilar. Vi måste dock reserverar oss för eventuella felskrivningar vad gäller bilens utrustning och antal körda mil.