VOLVO
850 R

1996

Arbetet med att ta fram Volvo 850 leddes av Peter Augustsson som senare blev chef för SAAB Automobile. Det var också den sista Volvomodellen som formgavs av Jan Wilsgaard.

För att få tillräcklig motoreffekt i de vanliga modellerna kom man fram till att en cylindervolym på 2,5 liter skulle vara nödvändig, vilket var lite i överkant för en fyrcylindrig motor. Därför tog Volvo fram en femcylindrig radmotor för 850, medan en fyrcylindrig konstruktion användes i 400-serien. Med hjälp av fyrventilsteknik och turbo kunde man sedan erbjuda starkare motorer som tillval, även om alla motorer var femcylindriga och byggde på samma grund.

Eftersom den långa motorn tog upp så stor del av motorrummets bredd måste en extremt kort växellåda konstrueras. Den försågs med dubbla sekundäraxlar, så att man fick tre drevpar på varje och ändå 5 växlar + back. En motsvarande kort automatlåda togs också fram. 1995 toppades programmet av 850 T-5R, populärt kallad T-Gul efter den speciella gula färgen. Volvo begränsar upplagan till 2 537 gula bilar, men efterfrågan är mycket större och det tillverkas 2516 svarta och 1911 gröna utöver de gula bilarna. Sverige tilldelas totalt 321 bilar av samtliga färger. 
1996 följdes föregående års succé T-5R upp av 850R som marknadsförs i en flamröd färg, som genast blir kallad T-Röd. Bilen får hela 250 hk/350 Nm och ytterligare en förstärkning av växellådan införs. 850R har diffbroms med viskokoppling för att bättre utnyttja motorkraften. 

Vi kan nu presentera ett unikt exemplar av Volvos 850R som har haft en och samma ägare sedan ny. Bilen såldes ny av Bra Bil i Upplands Väsby den 2 April 1996 till ett företag i Göteborg. Bilen har servats kontinuerligt och är i ett fint och ärligt skick. Till bilen medföljer en hel del dokumentation och böcker. 

PRIS: *SÅLD

Vi erbjuder finansiering av detta fordon. Läs mer om våra finansieringsalternativ här.

*Vi gör allt vi kan för att lämna så korrekta uppgifter som möjligt om våra bilar. Vi måste dock reserverar oss för eventuella felskrivningar vad gäller bilens utrustning och antal körda mil.