MErcedes
Benz
450 SL

1976

År 2018 såldes en helt unik  Mercedes Benz 300 SL Roadster på en motorauktion i Paris. Denna bil klubbades för motsvarande 33 miljoner Svenska kronor. Det unika med denna bil var att den endast blivit körd 137 mil, för att sedan ställas in i ett garage och ”glömmas bort”. Bilen i fråga köptes utav tandläkaren Gunnar Giermark den 31 maj 1963, hos Philipsons Automobil AB i Stockholm. I sina samlingar hade även Gunnar bland annat: en Mercedes Benz 300 SL Gullwing, en Rolls Royce Silver Cloud som han köpte av Prins Bertil, samt ett fint exemplar av Mercedes Benz 450 SL från 1976.

Mercedes Benz 350 SL presenterades i Genève i april 1971. Den konstruerades vid en tidpunkt då skärpta säkerhetskrav från de amerikanska myndigheterna förväntades ta död på den öppna bilen. Men Mercedes konstruktörer byggde en så kraftig vagn att den klarade lagkraven. Bilen kallades internt ”Der Panzerwagen” på grund av den kraftiga konstruktionen. Medaljens baksida var den höga vikten och det krävdes därför en V8-motor för att uppnå företrädaren 280 SL:s prestanda. I mars 1973 introducerades USA-motorn på den europeiska marknaden med modellbeteckningen: 450 SL. Anledningen var ökade avgasreningskrav även här och Mercedes motorer hörde till dem som tappade mest effekt när de utrustades med dåtidens reningsteknik.


Skrivet i Mercedes-Benz försäljningsbroschhyr inför lanseringen av 450 SL i Sverige:
Det här är kanske den mest exklusiva av alla 1976 års Mercedes-modeller. Exklusivt därför att den vara är byggd för två. Men om det utrymmet räcker för Dig, så har Du här en bil, som kan ge Dig glädje och större utbyte än kanske någon annan. En roadster. En öppen bil för sköna dagar och ljumma kvällar, med sufflett mot sommarregnet och med hardtop för vinterdagar. En bil med all den säkerhet och komfort, som Mercedes kan erbjuda (inklusive ett rejält bagageutrymme), och med Mercedes kraftfulla V8-motor under huven. Så skall en sportbil vara – blixtsnabb acceleration och trygg väghållning för säker anpassning till varje trafiksituation.
Mercedes servostyrning och Mercedes automatlåda med momentomvandlare gör körningen till det lekande lätta nöje den skall vara. I en roadster – en sportbil byggd för två.


Vi kan nu presentera ett riktigt fint exemplar av Mercedes-Benz 450SL från 1976. Lackerad i Silvermetallic och inredd med svart skinnklädsel. Bilen såldes ny av Philipsons Norr Bil AB den 7 Juli 1976 till fru Jana Jalinkowa i Stockholm. 
I Augusti 1980 såldes bilen till fru Elsa Giermark, mamma till Gunnar Giermark. Men redan i oktober 1981 genomfördes ett ägarbyte och bilen skrevs då över på Gunnar Giermark själv. Denna bil blev således ytterligare en Mercedes-Benz att kvala in till Gunnars unika Mercedessamling, tillsammans med hans 300SL Roadster och 300SL Måsvinge. Gunnar ägde och brukade denna 450SL sparsamt i drygt 30 år, fram till sin bortgång 2011. År 2014 såldes bilen vidare, som en del av Gunnar Giermarks dödsbo. 
Mellan år 1998 och 2022 har bilen endast rullat c.a. 2000mil och stoltserar nu med en mätarställning om ynka 4600mil. Bilen är i fantastiskt fint skick och omlackerad en gång under Gunnar Giermarks ägo. Denna 450 SL går otroligt fint i motorn och stolarna håller spänst att jämföras med nyskick. Till bilen medföljer en hel del dokumentation och minnesanteckningar skrivna av Gunnar själv. Missa inte chansen att bli ägare till en unik Svensksåld Mercedes-Benz 450 SL, med låga mil och spännande proveniens.

PRIS: SÅLD

Vi erbjuder finansiering av detta fordon. Läs mer om våra finansieringsalternativ här.

*Vi gör allt vi kan för att lämna så korrekta uppgifter som möjligt om våra bilar. Vi måste dock reserverar oss för eventuella felskrivningar vad gäller bilens utrustning och antal körda mil.