BMC
AUstin
Mini
cooper MK1

1966

55hk

Gear Stick

Manuell

GRÖN

Mannen bakom Mini var konstruktören Alec Issigonis. Hans mål var att bilens volym skulle till minst 80% nyttjas av de åkande och deras bagage.

BMC Mini är framhjulsdriven och har mycket små fälgar; diametern är endast 10 tum. Den var revolutionerande på sin tid med smarta lösningar, bland annat en tvärställd motor som sparade stort utrymme. Mini hade individuell hjulupphängning på alla hjul, och detta i kombination med låg tyngdpunkt resulterade i goda vägegenskaper. I tävlingar vann ofta Mini över betydligt större och motorstarkare bilar.

Issigonis gode vän John Cooper, som låg bakom formel 1-stallet Cooper, provkörde Mini, och blev förtjust över väghållningen, men ville ha mera effekt för att tävla. John Cooper övertalade BMC att få prova en starkare motor, tillsammans med skivbromsar, och sälja denna version till allmänheten. BMC var mycket skeptiska, men hoppades på att få sälja ”något” 1000-tal. I verkligheten såldes närmare 150 000 Cooper!

Den första Mini Cooper från 1961 var försedd med en långslagig 997 cm³ motor, som senare ersattes med mer lämplig kortslagig 998 cm³, båda på 55 hk. Bilarna såldes i både Austin- och Morris-version.

När BMC:s avtal med John Cooper gick ut 1971 försvann Mini Cooper. Modellnamnet Cooper återkom igen i början av 1990-talet och används än idag för sportigare varianter av Mini.

Vår Mini Cooper 998 1,0 från 1966 är nyligen genomgången och restaurerad till ett fantastiskt skick, både till utseende och i motor. Samtliga stolar och tak är klädda i originalklädsel. Kontakta oss för mer information.

PRIS: *SÅLD

Vi erbjuder finansiering av detta fordon. Läs mer om våra finansieringsalternativ här.

*Vi gör allt vi kan för att lämna så korrekta uppgifter som möjligt om våra bilar. Vi måste dock reserverar oss för eventuella felskrivningar vad gäller bilens utrustning och antal körda mil.